Kook-workshop bij ‘La Cocina’ 24 nov 2012 |
Geschreven door Ursula en Ingrid |
zondag 04 november 2012 17:14 |
Creatief kokkerellen en gastronomisch genieten van Spaanse en Zuid-Amerikaanse gerechten! Dat was het concept van onze Gijmelander kookavond die doorging op zaterdag 24 november. De gijmelander was volledig klaar om zich te laten onderdompelen in de Zuid-Amerikaanse voeding. Onder leiding van chef kok ‘Olivier Van Damme’ zouden we samen de gerechten bereiden, maar onze kok kwam te laat...en we stonden al 15 minuten te wachte in de kou alvorens hij kwam opdagen. We boden hem aan om mee zijn auto te helpen uitladen, wat we ook deden...maar dan liet hij ons een uur wachten, terwijl hij alles voor ons klaarzette. In die tussentijd stonden we letterlijk in de kou, want de verwarming deed het niet. Bovendien zaten we niet, zoals we verhoopt hadden, in een keukenstudio...maar wel in een gewone huishoudelijke keuken van een leegstaand huis. Hoe in godsnaam zouden hier 20 personen aan de slag kunnen??? Op mekaars schoot??? Oef, waren we maar met 12. Gelukkig hadden we ook apperitief hapjes mee en namen we zelf het initiatief om daar alvast mee te starten. Met een uurtje vertraging zijn we, "onder leiding" van Olivier Van Damme, begonnen met de bereiding van onze maaltijd. Maar onder het begrip begeleiding verstonden de meeste Gijmelanders toch iets anders. We werden onderverdeeld in groepjes en kregen een uitgetypt recept van het gerecht dat moest worden klaargemaakt. Maar enige vorm van uitleg en begeleiding, kwam er alleen als je het echt vroeg. Bertje Torfs is er wonderwel in geslaagd Ingrid in te tomen alvorens ze de zaak zou overnemen van Olivier Van Damme. We maakten lekkere Mojito, een ideaal drankje om te nuttigen bij onze zelfgemaakte aperetifhapjes en gingen vlijtig aan het werk. Maar in het midden van onze werkzaamheden...ging ineens het rookalarm af, want ja, de kookvuren stonden ook net onze de detector. Olivier vond niet beter dan zo snel mogelijk een raam open te zetten...zodat de buren het alarm ook zeker hoorden. Het was nog niet koud genoeg in de keuken, denk ik. Maar Gijmelanders zouden geen Gijmelanders zijn, als we niet gewoon de batterij uit het rookalarm haalden. Oef, gedaan met het kabaal. De venster mocht weer dicht. Na enige tijd waren alle hapjes klaar: we kunnen nu Guacamole, Yuca Frita (gebakken Magnok), Platanos Frito (gefrituurde bananenchips), Patatas Bravas (gebakken aardappelen met een pikante paprika saus) maken. Onze magen zaten al goed vol, want zo ongeveer alles bestond uit de combinatie van 'zetmeel' en veel olie. Als hoofdgerecht maakten we Salsa Criolla met Congi rijst, Empanadas en Chimichurri. In het nederlands: wat gehakt ingepakt in een deeglaagje en gebakken in frituurvet, gecombineerd met fijngesnipperde rauwe groenten en rijst met bruine bonen. We kregen ook lekkere witte en rode wijn. En terwijl wij gezellig zaten te keuvelen, en zeker geen aanstalten maakten om op te staan, heeft onzen Olivier de keuken weer helemaal netjes in zijn eentje opgeruimd. De avond hebben we afgesloten met drie lekkere dessertjes. Churros, alfajores en natillas! We zouden natuurlijk de Gijmelanders niet zijn, mochten we ons op deze uitstap niet geweldig hebben geamuseerd ! Het was een leuke en gezellige avond! Maar of onzen Olivier ons nog eens terugziet....blijft voorlopig een open vraag??? |
Laatst aangepast op vrijdag 20 januari 2017 14:14 |